Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2010 18:21 - Фокусирана към решенията терапия:
Автор: lightwish Категория: Изкуство   
Прочетен: 2796 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.11.2011 17:11


       Фокусирана към решенията терапия е модерен метод за преодоляване на проблеми.  Когато човек посети терапевта, той говори малко за зараждаето на пробема си и се фокусира върху неговото постъпково решаване за кратко време. В съвременния, забързан свят предлагания метод дава бързи резултати.  

           В съременната психология све повече набира сила един от новите терапевтични подходи т.н. Solution-Focused Brief Therapy(SFBT) или Фокусирана към решенията терапия. Терапевтичният процес включва фаза на идентифициране на проблема и фаза на промяна, в която се използват когнитивни, интреперсонални и поведенчески техники.

          Важно за професионалиста е да осъзнае интерперсоналните схеми на триадата емоции-мислене-поведение. Как те се осъществяват вътре в терапевтичната връзка и как се осъществяват в живота на детето извън терапията. Събитията в терапевтичната връзка могат да се използват като маркери за дисфункционални модели на свързване, които се повтарят извън терапията.

 


          Само по себе си това е инструмент, с който може да се спомогне овладяването на сериозни психически проблеми, или при отсъствие на такива да служи като мощен уред за личностно развитие и израстване. Той действа коренно противоположно на вече остарелите и нереалистични методи на психоанализата и другите и производни.
          
         SFBT разчита предимно на разговорите. Езиковите игри, дефинирани от Витгенщайн, са част от терапията. Без да има някаква "велика теория" зад всичко, при теоретичното обяснение на SFBT, философията на Витгенщайн играе изключително важна роля. Традицията разглежда обикновения човек като объркан, заблуден, и нуждаещ се от философска терапия. Класически пример е Сократ, който върви из Атина и задава въпроси на съгражданите си в диалог, като по този начин бързо "разобличава" повърхностния им и нелогичен начин на мислене относно фундаментални въпроси и се стреми да ги накара да "прогледнат". Обаче, според Витгенщайн, именно хора като Сократ са тези, които сами объркват себе си, и които се нуждаят от помощ, защото използват езика неправилно и извън контекста му.

          В живота ни и нас самите, промяната е неизбежна и непрекъсната. Но на повечето хора тя просто им се случва, без да са я планирали целенасочено. Малко хора всъщност правят нещо и вземат решения по въпроса, а и всеки го е страх от промяната.
          Ключови за SFBT са две думи -- цел и решение. Всъщност, сведена до практиката, целта и намирането на средство за нейното постигане (решение), са всичко което SFBT представлява. Хубавото на решенията е, че са прости. Лошото е, че трябва да се изпълняват. Решенията могат да получат невероятни измерения, но основният принцип е да се решава. Затова и ефективността от невзетите решения е по-голяма отколкото от неизпълнените (или по думите на един прастар зелен тип с дълги уши -- Do it, or not.)



          SFBT почти не се интересува от проблемите или причините за тяхното възникване. Нито дава обяснения за тези проблеми. Например представете си, че имате проблем с притеснителност на публични места. Ако знаехте защо се смущавате, това щеше ли да ви помогне да не го правите? Или, като втори пример, представете си, че често се изчервявате. Ако знаехте защо се изчервявате, от каква полза ще ви е това, за да спрете да се изчервявате? Вместо това, SFBT търси най-прагматичното и ефективно решение за постигане на целта.


       Представете си обаче, че формулирате целта си като "искам да не се смущавам на публични места". Това е не е много ефективна заявка, защото цели премахването на един навик, без да указва какво ще прави човекът, "вместо да се смущава на публични места". Една реалистична заявка ще е "искам да се държа спокойно и да разговарям свободно с всеки на публични места". От тук може да се зададе въпросът: "Как смяташ да постигнеш това?", или: "По какво другите ще познаят, че се държиш свободно и спокойно?" И отговорите на тези въпроси могат да се превърнат в цели. За по-глобални цели, например "Искам да съм богат", също е необходима ясна формулировка на целта. Малките, конкретни стъпки не винаги може да водят към нея (а и няма начин всичко да води натам), но ако човек знае накъде отива (има цел), той ще взима най-добрите решения за това. Важен е не броя на решенията, ами тяхното качество.

            
Интересно е да се отбележи, че въпреки, че думите "цел" и "решение" звучат много ясно, смисълът им е много по-различен от обикновеното. В рамките на SFBT, концепцията за "цел" може да е указана или неуказана цел, или дори мечта или желание, или отговор на въпрос-чудо ("Представи си, че утре се събудиш и всичко е така, както го искаш. Какво ще е различното?"). Решението е средство за постигане на цел, и нищо друго. Затова SFBT не е целево-ориентирана, ами е ориентирана към решенията. И понеже ние сме тези, които вземат решенията, всичко зависи от нас самите.

Автор на статия съм аз. Предлагам консултации с този метод..

 

Повече инфорация на - http://life-navigators.com/




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lightwish
Категория: Изкуство
Прочетен: 136839
Постинги: 41
Коментари: 111
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031